Verkopen via Facebook: een nieuwe markt - Mailbox

Verkopen via Facebook: een nieuwe markt

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterPrint this pageShare on Google+Email this to someone

Dat Facebook van alle markten thuis is, wisten we al. Dat het zich met de feature ‘verkoopgroepen’ zelf omtovert tot marktplaats kan ons dan ook niet verrassen. Of toch?

Facebook verkoopgroepen

Tweedehands.be of kapaza.be… Het zijn handige platforms wanneer je de zolder leegmaakt, maar nog interessanter is het toch om je spullen online te verkopen op hét sociale platform aller tijden?

Dit wordt mogelijk gemaakt door de Facebook verkoopgroepen. Als beheerder van de groep, kan je de functies voor koop- en verkoopgroepen in- en uitschakelen. Elk lid van de groep kan er zo voor kiezen om iets te verkopen met een beschrijving, prijsinformatie én leverspecificaties.

Ook geen vervelende berichtjes meer wanneer je product al lang verkocht is, want de status kan eenvoudig van ‘beschikbaar’ naar ‘verkocht’ worden veranderd.

fb verkoopsgroepenDit is niet alleen interessant voor een online garageverkoop, maar het biedt heel wat potentieel voor creatievelingen die met hun hobby een aardig centje willen bijverdienen. Stel nu dat je, met de ijzige temperaturen van deze winter, aan het breien bent geslaan. Via je eigen verkoopgroep ‘Gebreide mutsen te koop’ ben je zo vertrokken voor de verkoop van je product.

Via de knop “Koop en Verkoopgroepen” in de linkermenu op je Facebook startpagina kan je toegang krijgen tot enkele (door Facebook) voorgestelde verkoopgroepen. De eerste selectie is regionaal en toont op een kaart welke verkoopgroepen regionaal actief zijn. Natuurlijk kan je ook verder kijken dan je directe omgeving.

Het plaatsen van een artikel in een Facebook verkoopgroep is kosteloos voor iedereen. Hier tegenover staat dat het online sociale netwerk geen regels stelt aan de berichten en spullen die in een groep worden verhandeld. Er is daarom ook weinig bescherming voor personen die spullen verhandelen. De koper en verkoper regelen hun zaakjes onderling zonder tussenkomst van Facebook, de groep of eigenlijk eender wie.

Facebook Marketplace

Maar Facebook zou Facebook niet zijn, als het niet al lang een stap verder zou staan. De functie Facebook Marketplace moet het online kopen en verkopen van spullen nog gemakkelijker maken. En dat mét die extra social touch die Facebook zo sterk maakt.

Bij het openen van Marketplace – via een ‘shop-knop’ centraal in de balk op de mobiele FB-app – krijg je onmiddellijk interessante items te zien, die in jouw buurt verkocht worden. Beter nog: via het mysterieuze ‘algoritme’ wordt zelfs bepaald wat jij graag wil zien. Via de messenger app spreek je af voor levering en betaling en klaar!

Momenteel is de functie enkel beschikbaar in Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maar we zullen er ongetwijfeld snel meer over horen. En dit is wellicht niet het eindpunt, want hoe interessant wordt het voor e-commerce als Facebook de functie zal openstellen voor bedrijven?

In onderstaande (promotionele) video kan je in detail zien hoe je GB Marketplace kan gebruiken.